Archil bebek sağlık elçisi oldu

  • Anasayfa
  • Archil bebek sağlık elçisi oldu
Archil bebek sağlık elçisi oldu

Archil bebek sağlık elçisi oldu

İZMİR'de karaciğer nakliyle hayat bulan 17 aylık Gürcü bebek Archil, Türkiye'nin sağlık turizmi elçisi oldu.

Archil'in anne ve babası Mayya- Georgy Mamudlaze çifti, karaciğer nakli olması gereken 5.5 aylık kızları Mariam'a yardım bulmak için Gürcistan'da televizyon programına katılan baba David Parakkebeshvili'ye ulaşıp “Oğlumuz da kızınız gibiydi, onu Türk cerrahlar kurtardı, hemen Türkiye'ye İzmir'e gidin” diye adres gösterdi. Rima- David Parakkebeshvili çifti soluğu İzmir'de aldı, “Archil'in ailesi bize yol gösterdi, çok umutlu ve heyecanlıyız” dedi.
Gürcistan'ın Gori kentinde yaşayan evhanımı 22 yaşındaki Rima Paraskebeshvili ile işsiz olan David Paraskebeshvili'nin 5.5 ay önce kızları Mariam dünyaya geldi. Ancak Mariam doğduğu ilk günden sağlık sorunları yaşamaya başladı. Teninin rengi sürekli sararan minik bebeğin ‘Bilier atrezi’ denilen doğuştan safra kanallarının bulunmamasından kaynaklanan bir hastalığı olduğu ortaya çıktı. İşsizlik nedeniyle ekonomik sorunlarla boğuşan Paraskebeshvili çifti kızlarının hastalığıyla kahroldu. Mariam'in hastalığı ve anne- babasının çaresizliği, bir Gürcü televizyon kanalına haber oldu. Sorunlarını televizyon programında dile getiren çift, hayırseverlerden maddi manevi yardım istedi.

‘GELEN BİR TELEFONLA HER ŞEY DEĞİŞTİ’
Çaresizlik içinde beklerken, gelen bir telefonla her şeyin seyrinin değiştiğini belirten baba David Parakkebeshvili şunları anlattı:

“Programda iletişim için telefon numaralarımız verilmişti. Programı izleyenler arasından arayanlardan biri, kızım gibi aynı hastalığı olan Archil bebeğin babası Gregory Mamudlaze idi. Bize korkmamamızı, Türkiye'nin İzmir şehrine gitmemizi önerdi. Kendi oğullarına Özel Kent Hastanesi'nde, Doç. Dr. Murat Kılıç ve ekibi tarafından karaciğer nakli yapılmış. Teyzesinden alınan karaciğer parçası oğluna nakledilmiş. Nakil sonrasında hem oğullarının hem de teyzenin çok iyi olduğunu söyledi ve önerilerde bulundu. Kızımın ameliyat masraflarını Gori Belediyesi ile sağlık müdürlüğü üstlendi. Hemen randevular alındı, İzmir'e geldik, Kent Hastanesi'ne yatırıldık. Nakil için ben ve eşim uygun bulunmadık, dedesi verici olacak. Eşimin babası 54 yaşındaki Archil Tatrishvili torununa hayat verecek. Önceleri çok umutsuzduk, kızımızı kaybetmekten korkuyorduk. Ama şimdi umutsuz değiliz. Önümüzde bir Archil örneği var. Türk hekimlerine ve kızımızın buradan sağlıkla çıkacağına inanıyorum.”

‘CANLIDAN NAKİLDE EN BAŞARILI ÜLKE’

Kent Hastanesi Karaciğer Nakil Programı Sorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç da, ‘bilier atrezi’ denilen doğuştan safra kanallarının bulunmamasının bebeklerde yapılan karaciğer nakillerinin en az yarısının nedeni olduğunu belirtti. Gürcü bebek Archil'den sonra, aynı ülkeden Mariam'ın da bu hastalık nedeniyle nakil için geldiğini kaydeden Doç. Dr. Kılıç şunları söyledi:

“O coğrafyada canlı vericili karaciğer nakli yapılmıyor. Avrupa'da canlıdan nakillerin en çok yapıldığı ve en başarılı olduğu ülke Türkiye. Biz de ekip olarak özellikle bebeklerde, canlıdan karaciğer nakillerinde en deneyimli, en fazla vakası olan ekibiz. 10- 15 bin doğumda bir bilier atrezi görülüyor ve bu bebeklerin acilen ameliyat olması gerekiyor. Canlı vericili nakiller de hayat kurtarıyor. Şimdi ikinci bir Gürcü vakamız var. Önümüzdeki günlerde Prof. Dr. Mehmet Alper ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu ile birlikte bu nakli gerçekleştireceğiz. Archil bebek, bu nakillerin yapılmadığı coğrafyada bizim tanıtım elçimiz oldu.”