Pankreas kanseri teşhisi ve tedavisi zor bir kanser olup en sık rastlanan türü adenokanserdir. Sıklıkla organın baş kısmında yerleşerek kısa sürede sarılığa yol açarlar. Pankreas kanseri hızlı şekilde ilerleyip çevre dokulara ve başta karaciğer olmak üzere uzak organlara metastaz yapabilir. Daha çok 60 yaş sonrası görülmekte ve erken teşhisin hastalığın tedavisi için en önemli faktör olarak kabul edilmektedir.
Belirtileri: Sarılık, karın, sırt ve bel ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, idrarın koyulaşması (çay renginde idrar), gaytanın beyaz-gri renk alması (camcı macunu şeklinde gayta)
Risk faktörleri: Sigara kullanımı, obezite, yeni ortaya çıkmış diyabet, kronik pankreatit
Tanı: Ultrason, Bilgisayarlı tomografi (CT) ve manyetik rezonans (MR ve MRCP) , PET-CT görüntüleme, karaciğer fonksiyon testleri ve tümör belirteçleri (CA 19-9)
Tedavi
Günümüzde pankreas kanseri tedavisinde hastalıktan kurtulma ya da uzun süre yaşama şansı veren tek tedavi yöntemi cerrahidir. Uzak organ metastazı olmayan ve cerrahi tedaviyi kaldırabilecek hastalarda ilk seçenektir. Cerrahi tedaviye ilaç (kemoterapi) eklenmesi kür şansını artırır.
Pankreasın baş kısmında yerleşmiş kanserlerde ‘Whipple’ (pankreatikoduodenektomi) ameliyatı yapılır. Daha az sıklıkta, organın gövde kuyruk kısmına yerleşmiş tümörlerde ise ‘distal pankreatektomi’ yani pankreasın gövde ve kuyruk kısmının çıkarıldığı ameliyat uygulanır.